c r e a t i v i t e i t
=
iets maken dat er eerst niet was
(iets nieuws)
of
c r e a t i v i t e i t
=
het oplossen van een probleem.
N.B.
een probleem heeft vaak meer dan 1 oplossing
In het geval van het schrijven van een gedicht
=
H E T P R O B L E E M
H E T P R O B L E E M
Er is geen gedicht.
H O E L O S J E D I T O P ?
Je maakt een gedicht!
Dit kan op oneindig veel manieren....
I N S P I R A T I E &
V E R Z A M E L E N
V E R Z A M E L E N
Om een gedicht te kunnen maken heb je inspiratie nodig.
Het woord 'inspiratie' betekent letterlijk: 'inademing' of 'inblazing'. Men dacht vroeger -en sommige mensen doen dat nog- dat God ons 'de geest'/ het idee inblies. Zo kan het soms ook voelen. Alsof het zomaar van buiten af komt. Of zomaar van binnenuit.
Maar vaak ga je eerst inspiratie verzamelen.
S T E L J E Z E L F E E N
(O N D E R Z O E K S)V R A A G
Bijv. Wat is het dat mij 'ontroert'. Of in dit geval: Wat is 'liefde' voor mij? Hoe voelt liefde? Hoe ziet liefde eruit behalve in de vorm van een hartje. Kan je liefde beschrijven of verbeelden zonder het woord liefde te gebruiken, of ik hou van .....? Wat komt er in je op. Kan je het gevoel van de liefde vergelijken met iets anders? Laat je gedachten alle kanten op gaan.(O N D E R Z O E K S)V R A A G
Maak hier een woordspin van.
Door op zoek te gaan naar dat wat jou ECHT interesseert. Iets dat jou ontroert. Iets dat je fascineert. Iets dat je opvalt. Iets dat je in je hart draagt.Ondertussen ga je -ook om verschillende vormen van dichten te leren kennen- poëzie lezen of luisteren naar songteksten. Ook kun je gewoon woorden verzamelen die je mooi vindt en die passen bij wat er in jou leeft.
LET OP : Zet je voelsprieten uit, want het TOEVAL kan je op hele onverwachte momenten een cadeautje geven in de vorm van een WOORD of een GOED IDEE! Schrijf alles op!
Kies een DICHTVORM, die je mooi vindt of die goed past bij je idee.
Lees hiervoor de schrijftips
L A T E N I N W E R K E N
Na deze periode van verzamelen, laat je alles goed op je inwerken.Je 'wacht' rustig af tot de soep van je verzamelde ideeën en woorden en gedachten en gevoelens getrokken is. De smaken van de ingrediënten en verschillende ideeën, die je hebt opgedaan vermengen zich. Uit de combinatie ontstaat dan iets nieuws....
WAAR BLIJFT HET GEDICHT?
Wanneer het komt dat weet je niet. Op een gegeven moment zit je ergens op een w.c of je staat onder de douche; je bent rustig in je hoofd, je denkt niet meer aan de dingen die je nog moet doen of je maakt je hoofd leeg en je ziet beelden voor je. Je gaat met je gedachten langs de beelden (of woorden); je visualiseert of hoort je gedicht. En je maakt aantekeningen. Dit was een verhaaltje ter illustratie van hoe een creatief proces KAN verlopen. Eigenlijk valt het niet goed te beschrijven. Er zit geen specifieke volgorde in. Iedereen zal voor zichzelf moeten uitvinden hoe hij of zij het beste tot een werk kan komen. Toch zul je op een gegeven moment dingen gaan herkennen in het bovenstaande verhaal. ( Het is eigenlijk op alle creatieve processen van toepassing. Het geldt voor componisten als Mozart, voor rappers als Tupac, voor wetenschappers als Einstein, voor architecten als Koolhaas, productontwerpers voor de HEMA enz enz.)
J E S C H R I J F T !
En je houdt niet meer op met schrijven. En je dichtvorm dan?
Dat wordt puzzelen....maar dat geeft niet! Zo gaat dit spel.
U I T G E S C H R E V E N
Dan ga je lezen. HARDOP lezen.
Het ritme en het metrum van het gedicht is heel belangrijk.
Als dat niet klopt moet je gaan sleutelen. Andere woorden vinden die hetzelfde zeggen en misschien nog wel beter. De zinnen omgooien, woorden in andere volgorde zetten.
Dat wat niet in het gedicht past eruit halen. Soms heel rigoureus.
('Schrijven is schrappen' / 'Kill you darlings')
(Of je gebruikt delen later in een ander gedicht.)
Kortom je bent kritisch en je werkt eraan tot je tevreden bent. Dit kan soms best lang duren.
L A T E N L E Z E N
Dan laat je het lezen aan iemand waarvan je weet dat die er misschien wel iets over kan zeggen waar je wat aan hebt. Dat is niet iemand die zegt: “OH, wat mooi”, en dat is het. Of iemand die niet van gedichten houdt. Je vraagt iemand die je vertrouwt en die jou misschien op een andere manier naar je gedicht laat kijken. Iemand die vragen stelt en je daardoor op een nieuw idee brengt misschien. Als je idee sterk genoeg is kan niemand je er vanaf brengen!
H E R S C H R I J V E N
Dan ga je het nog een keertje over de kop gooien. Tenzij je natuurlijk al tevreden bent, maar iemand die te snel tevreden is zal nooit echt goed worden. Iemand die te kritisch is ook niet. Er tussenin dus.
J E G E D I C H T I S G E B O R E N
Is het een meesterwerk en wil je meedoen met een dichtwedstrijd?
Is het een meesterwerk en wil je meedoen met een dichtwedstrijd?
H O E K L E E D J E D E Z E
N A A K T G E B O R E N E A A N?
Je zoekt naar beelden die bij je gedicht passen. De woorden zelf kunnen ook het beeld zijn:
denk aan typografie -mooie letters-
of zoals bij het voorbeeld van Ted van Lieshout hieronder)
Op welke manier je een beeld maakt kies je zelf. Bedenk welk materiaal je fijn lijkt om mee te werken of dat het twee of drie-dimensionaal moet zijn. Daag jezelf uit! Je tekent, je fotografeert, je bakt een brood en schrijft erop, je borduurt, je krast het in een stuk hout, je schrijft het met stoepkrijt op het schoolplein, je legt het uit met hagelslag of met lettervermicelli. Bedenk iets geks/leuks/bijzonders/moois.
V O O R B E E L D E N
Beeldsonnetten van Ted van Lieshout
Ted van Lieshout, Beeldsonnet.
|
Ted van Lieshout, Beeldsonnet
|
![]() |
Alexandra Timmer, Beeldsonnet
|